DR. FOGARASY ANITA

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
bőrgyógyász szakorvos
Időpont foglalás

Aktuális

A rendelés szabadság miatt július 12-28. között szünetel.
Időpontkérés július 26-tól lehetséges.

Oldalunk átalakítás alatt áll, kérjük figyelje a módosításokat!

Bemutatkozás

Köszöntöm a kedves Szülőket és érdeklődőket! Több, mint 18 éves gyermekgyógyász- és 14 éves gyermekbőrgyógyászati tapasztalattal várom azokat a gyermek betegeket, kiknek bőrgyógyászati panaszai, tünetei vannak. Természetesen igény esetén felnőtt betegek kezelését is vállalom. 2011. májusa óta magánrendelés keretei között is tudom biztosítani új és régi betegeim ellátását. Rendelésem hetente egyszer - felváltva - Pécsett és Kozármislenyben érhető el.

A GYERMEK BŐRÉNEK SAJÁTOSSÁGAI

A gyermekek, csecsemők számos olyan bőrbetegségben szenvednek, melyek felnőtteken nem fordulnak elő, illetve ebben az életkorban más a betegségek klinikai megjelenése, ezért fontos, hogy gyermekbőrgyógyászatban jártas bőrgyógyász kezelje gyermekét.
A csecsemő bőre éretlen, vékony, áteresztőképessége nagyobb, hólyagképződésre hajlamosabb, a faggyú és az izzadság hiánya miatt a külső kémiai anyagokkal, fertőzésekkel szemben sokkal érzékenyebb. 10 éves korig eléri csaknem teljes fejlettségét, de az izzadságmirigyek és a faggyúmirigyek normál működése csak a pubertáskorban alakul ki. A gyermek bőre sérülékenyebb, jobban ki van téve a külső környezeti hatásoknak. Különlegesen érzékeny a napfényre, illetve a vegyi hatásokra, könnyebben kiszárad. Lúgos kémhatású anyagokkal (izzadság, vizelet) szemben, valamint a különféle kórokozókkal szemben kevésbé ellenálló, mint a felnőtt bőr.
A csecsemő- és gyermekkorban előforduló bőrbetegségek közül kiemelkedő jelentőséggel bírnak a baktériumok okozta bőrbetegségek (bőrtünet miatt orvoshoz forduló gyermekek 35%-a), ill. a pelenkával fedett bőr betegségei (ugyanezen csoportban kb. 15%), hiszen ezek felismerése és kezelése az esetek többségében az alapellátásban történik.
Gyermekeknél az egészséges bőr helyes ápolása is eltérő a felnőtt bőr ápolásától, különös jelentőséggel bír az egyes bőrbetegségek megelőzése szempontjából is.

SZOLGÁLTATÁSOK

Csecsemőkorban leggyakoribb megbetegedések (pelenkakiütés, atópiás dermatitis, seborrhoeás dermatitis, haemangioma, veleszületett bőrbetegségek) diagnosztizálása, kezelése, lehetőség szerint hosszútávú prognózis felállítása.
Kisgyermekkorban, iskolás korban gyakori vírusos szemölcsök eltávolítása (Volkmann-kanállal, Cryo-terápiával), atópiás dermatitis, kontakt bőrgyulladás, hajhullás kezelése, fertőző bőrbetegségek (gomba és bakteriális) célzott kezelése, anyajegyszűrés.
Kamaszkorban pattanásos bőr ellátása, atópiás dermatitis, kontakt bőrgyulladás, hajhullás kezelése, fertőző bőrbetegségek (gomba és bakteriális) célzott kezelése, anyajegyszűrés.
A felsorolt esetek csak az adott életkorokban leggyakrabban előforduló betegségeket említik. Fentieken túl, bármilyen bőrgyógyászati probléma megoldásában állok rendelkezésére.

VIZSGÁLATOK

Allergia teszt ( )
Mi az allergia?
Az allergia az immunrendszer túlzott válaszreakciója olyan ártalmatlan ingerekre, mint pl. virágpor, egyes élelmiszerek, állati szőrök. Az allergiás reakció rendszerint fokozatosan erősödik, kezdetben bőrkiütés vagy orrfolyás, tüsszögés jellemző, majd kezelés nélkül asztmába mehet át, ritka estekben súlyos, sokkos állapot is kialakulhat. Az allergia az egyén életminőségét nagyban ronthatja. Allergia-teszteket azért végzünk, hogy megállapítsuk, mely légúti allergén, vagy élelmiszer allergén váltja ki az allergiás tüneteket.

Prick-teszt:
Ez egy allergiás bőrpróba, amely megmutatja, hogy mi okozza az allergiát. A vizsgálat gyors, orvosi használat mellett biztonságos. A vizsgálat során több allergén anyagból 1-1 cseppet juttatunk az alkar bőrére, melyet óvatosan a bőr alá juttatunk (karcolás). Ha az egyén allergiás a beadott anyagra, a karcolás helyén apró csalánkiütés, viszkető duzzanat jelentkezik. A leolvasás a karcolás után 15 perccel történik, s legalább 3 mm-es tünetet lehet pozitívnak értékelni.
Fontos tudnivalók

A vizsgálatot 3 éves kor felett javasolt végezni, ép bőrön.
A vizsgálat előtt a vizsgálatot végző orvost az állandóan vagy alkalomszerűen szedett gyógyszerekről tájékoztatni kell, mivel ezek a vizsgálat eredményét befolyásolhatják! Egy héttel a vizsgálat előtt az antihisztamin (allergia elleni gyógyszeres) terápiát fel kell függeszteni!
Nem szabad bőrtesztet végezni súlyos allergiás tünetek fennállásakor, illetve közvetlenül utána, vagy súlyos fokú asztmás állapotban.
Nem lehet tesztelni lázzal járó fertőző betegségek idején, illetve terhesség alatt.
Ekcémás, felülfertőződött bőrt nem szabad allergia vizsgálattal terhelni.
Nem végezhető vizsgálat tünetes, szteroiddal kezelt, vagy napégett bőrön sem.

A vizsgálat 2013. áprilistól magánrendelésem keretein belül is elérhető. Előzetes bejelentkezés szükséges! Amennyiben nem tudja, hogy problémája igényli-e a vizsgálatot, megelőző konzultációt javaslok!
Bőrleoltás (Baktérium- és gombavizsgálat)
Körömgomba vizsgálat

ÁRAK

Szakvizsgálat

12.000,-Ft 

Kontroll vizsgálat (6 hónapon belül)

6.000,-Ft 

Anyajegyszűrés

12.000,-Ft 

Cryotherápia (folyékony nitrogénnel történő fagyasztás)

12.000,-Ft 

Uszodaszemölcs eltávolítás

12.000,-Ft 

Elektrokauteres beavatkozás

12.000,-Ft 

Beavatkozás utáni kontroll (amennyiben újabb beavatkozás nem szükséges)

ingyenes 

Prick teszt (légúti-  vagy élelmiszer allergének szűrése)

- előzetes konzultáció esetén

- előzetes konzultáció nélkül6.000,-Ft 

12.000,-Ft

Prick teszt (kombinált)

- előzetes konzultáció esetén

- előzetes konzultáció nélkül8.000,-Ft 

16.000,-Ft

Prick teszt (teljes légúti- és élelmiszer sor)

- előzetes konzultáció esetén

- előzetes konzultáció nélkül12.000,-Ft 

24.000,-Ft

NEAK által nem finanszírozott rendelés.

Elérhetőségek

Rendelési idő:
keddenként 16:30-tól 18:30-ig. (páratlan heteken)
Cím: 7629 Pécs, Dobó I. u. 89., gyermekorvosi rendelő

Rendelési idő:
keddenként 16:30-tól 18:30-ig. (páros heteken)
Cím: 7761 Kozármisleny, Orgona u. 2., gyermekorvosi rendelő
Az üzenetet elküldtük!